Klachtenregeling:
Wat te doen bij een klacht
Karin van der donk Z.O.M. Zorg op Maat (verder genoemd als ZOM) doet haar uiterste best om u zo goed mogelijk te helpen. Mocht er onverhoopt toch iets mis gaan is dat voor u vervelend , maar ook voor ZOM.
ZOM wil nl dat cliënt en overige betrokkenen tevreden zijn over de hulp die wordt geboden.
Mocht er iets mis gaan dan wil ZOM er alles aan doen om dit goed te maken en om ervan te leren dat dit in de toekomst beter kan.
ZOM wil een open communicatie en hoort graag direct van U, als u niet tevreden bent. Er kan dan een gesprek plaatsvinden om samen tot een oplossing te komen.
Mocht tijdens dit gesprek de klacht niet goed behandeld zijn dan is ZOM aangesloten bij de Klachten en Geschillen Instantie van Solopartners
Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg ( Wkkgz)
In de wet (Wkkgz) staat wettelijk vastgelegd wat goede zorg is. Deze wet is op 1 januari 2016
ingegaan. In de wet staat wat er moet gebeuren als mensen een klacht hebben over de zorg. Zij kunnen gratis terecht bij de klachtenfunctionaris van de organisatie waar u zorg van krijgt.
Als zorgaanbieder moet ZOM calamiteiten onverwijld melden bij de IGJ ( Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd)
Dat is vastgelegd in de wet Kwaliteit , klachten en geschillen zorg ( Wkkgz)
Wat is een incident?
Het Wkkgz heeft de volgende definitie voor een incident in de zorg:
Een niet-beoogde of onverwachte gebeurtenis, die betrekking heeft op de kwaliteit van zorg, en heeft geleid, of had kunnen leiden tot schade bij de cliënt.
We spreken van een incident als er in de zorg iets niet goed gegaan is waardoor de cliënt schade heeft, had of kan oplopen.
Bv door onvoldoende handelen volgens de richtlijn/ professionele standaard.
Vb een cliënt die medicatie heeft gekregen van een ander, maar daardoor geen schade heeft ondervonden.
Pas als de schade ernstig of fataal is, spreekt men van een calamiteit zoals bedoeld in de Wkkgz.
Wat is een calamiteit
Het Wkkgz heeft de volgende definitie voor een calamiteit in de zorg:
Een niet-beoogde of onverwachte gebeurtenis, die betrekking heeft op de kwaliteit van de zorg en die tot een ernstig schadelijk gevolg voor een cliënt, of tot de dood van een cliënt heeft geleid.
Bij een calamiteit is er iets niet goed gegaan in de zorg, met ernstig schade of zelfs de dood van cliënt.
Dit is een onbedoelde of onverwachtse uitkomst van zorgverlening, door bv onvoldoende handelen volgens de richtlijnen/professionele standaard.
Bv cliënt die verkeerd medicijn heeft gekregen met schade en/of dood tot gevolg.
Een calamiteit moet 3 dagen bij de inspectie gemeld worden.
Als nog niet duidelijk is of er sprake van een calamiteit is, dan heeft men 6 weken de tijd dit te onderzoeken. Als gedurende het onderzoek vastgesteld wordt dat het een calamiteit is , moet dit binnen 3 dagen gemeld worden aan de IGJ.
Twijfelt men na 6 weken nog of het een calamiteit was? Doe dan alsnog een melding bij het IGJ, anders loopt u een risico op een bestuurlijke boete.
Via de site/link: https://www.igj.nl/onderwerpen/calamiteiten/melding-doen-van -een-calamiteit kan ZOM middels een “digitaal formulier voor verplichte meldingen” een melding doen.
Hier is verder ook te vinden hoe de vervolgstappen verlopen.
MIC- en MIM melding
ZOM is ook aangesloten ( in de flexibele schil) van Thuisbasis Brabant. Daar worden de MIC en MIM meldingen ( Meldingen Incident Cliënt en Melding Incident Medewerker) vastgelegd in het digitale dossier en ter beoordeling voorgelegd aan de werkgroep MIC/MIM meldingen.
De melding wordt geregistreerd, geanalyseerd en de uitkomst hiervan wordt op hoofdlijnen 2x per jaar teruggekoppeld in de algemene ledenvergadering en daar waar nodig opgenomen in het verbeterregister van de Coöperatie.
Bekijk hier onze klachtenregeling: Klachtenregeling